transparent-1980x105.png

Празници в Балабанова къща

balab-1Международният ден на музиката зарадва пловдивчани с ново музикално събитие. Балабанова къща в Старинен Пловдив отвори врати и стана домакин на кратък, но съдържателен музикален фестивал - „Дни на музиката в Балабановата къща”. Какво събра под покрива на един стар, възрожденски дом музиканти като Божидар Ноев /пиано/, Ангел Станков /цигулка/, Ростислав Йовчев /пиано/, Мила Павлова /флейта/, духовия квинтет „Солистите на БНР”? Отговор получаваме от Мила Павлова – инициатор и организатор на събитието, включено в Есенния салон на изкуствата – Пловдив 2010г. „Идеята е да се възроди една интелигентска градска традиция – на някогашните „домашни концерти”, в строените сякаш за семейно музициране възрожденски къщи, с просторни салони, със забележителна акустика под резбованите тавани”.

Това намерение обедини цикъла от три концерта, открит от духов квинтет в състав Х. Павлов –флейта, Д. Радевски – кларинет, К. Йоцов – обой, А. Сарандев - фагот, Я. Теодосиев – валдхорна. В програмата бяха подбрани музикални компилации, парафрази, обработки и транскрипции на популярни произведения, пригодени към особеностите на този състав. Както прозвучалите творби, така и подходът към тяхното представяне пред публика заяви един целенасочен стремеж към разчупване на строгите традиции на концертната форма на изява, напълно в духа на общия надслов – „домашни”. В услуга на тази идея може да се разглежда явното отстъпление от утвърдения за подобен състав репертоар. В голяма степен то бе компенсирано от великолепния ансамбъл и завидно професионално ниво на инструменталистите - неоспорими факти, които бяха спонтанно и продължително аплодирани. С увереност може да се твърди, че „Солистите на БНР” спечелиха сърцата на пловдивчани. Направиха го не толкова с избора на програма, колкото с ярко артистично присъствие. Можем да бъдем сигурни, че при едно повторно гостуване, желание, каквото те охотно изразиха, могат да разчитат на възторжени почитатели.

Вторият концерт-матине, бе представен от цигуларя Ангел Станков и пианиста Божидар Ноев. Имена като Станков и Ноев в афиш означават ярко, запомнящо се преживяване за публиката. Изпълнителите посветиха своята изява на 240-годишнината от рождението на Бетовен и представиха три от сонатите за цигулка и пиано на композитора – оп.12, №1, /посветена на Салиери/, оп.24 – „Пролетна”, оп.47 „Кройцерова”. Трудно е да се добави нещо ново, нещо неизказано за артисти, заявили многократно своите качества на интерпретатори. Творци с впечатляваща тонова палитра, с изпълнението си те ни потопиха в необятния космос на Бетовеновото творчество. Като особен акцент в програмата се открои II част от „Пролетна” соната. В диалога между мекия тон на цигулката и дълбоката изразителност на пианото се роди онази поетична атмосфера, накарала преди столетие един критик да възкликне: ”Музиката, това субективно изкуство, прониква в душата и внушава идеи и чувства”.

Пълно и всеобхватно музикантите се разкриха в прочутата „Кройцерова” соната – произведение, надхвърлящо и по размери, и по звуково внушение обичайните представи за жанра. Изпълнението впечатли със сила и изящество, сдържаност и емоции. Майсторството, опитът, дългогодишното присъствие на концертния подиум проличаха не само в интерпретацията, но и в невероятното чувство за контакт с публиката.

Последния от трите концерта, състоял се на 03.10. изпълнителите Мила Павлова и Ростислав Йовчев нарекоха „разходка през вековете”. Това определи и стилово разнообразната, наситена програма – от Хендел, през Моцарт и Глук, към Чайковски и Дворжак, Албенис и Фаркаш до Г. З. Черкин. Можем да възкликнем като Дебюси след посещение на концертите „Колон”: „Изпълнението беше очарователно”, белязано от висок професионализъм, съчетаващо вглъбеност и естествена свобода. Може би затова артистите се защитиха така силно като ансамбъл. В отговор на изтънченото присъствие на флейтата се открои акомпаняторското майсторство на Р. Йовчев. Пианистът е първи изпълнител на сюита „Иберия” от И. Албенис в България и отново заяви афинитета си към испанската музика като включи две пиеси от цикъла в концерта. Чудесен нюанс към дуото Павлова –Йовчев внесе мекият тембър на валдхорна /Ясен Теодосиев/. За финал триото изпълни „Севдана” на Г. Черкин – пиеса, която като че ли най-пълно се слива с естетиката на възрожденския дух и с мотото на фестивала.

Благодарим на всички музиканти. Във времена, когато културата ни вехне под натиска на духовна и икономическа пустота, подобни прояви са онази „искрица”, която, както се надява А. Станков, а с него и всички музиканти-идеалисти –може да „запали пожара” на една нова култура в България.

В. Карагенова, С. Карагенов

©2024 MusicArtissimo Foundation. All Rights Reserved! Web Agency - Kaya Pro Ltd.

Търси